Jak přežít rozchod?

22.01.2010 | Sex a vztahy

Rozešli jste se se svou láskou a máte pocit, že nemůžete dál? Rozchod vždycky bolí, ale rozhodně se nejedná o nenapravitelnou životní tragédii.

Jak přežít rozchod?

Netrapte se a raději si přečtěte naše dobře míněná doporučení, jak toto porozchodové období důstojně přežít!

Návrat do života
Téměř každý z nás alespoň jednou v životě zažil tu směs pocitů plnou bolesti, zlosti a ponížení, kterou má na svědomí rozchod. Zpočátku možná odmítáte uvěřit, že něco tak krásného jako je láska, může mít také svou ošklivou odvrácenou tvář. Vzpomínáte, jaké to bylo úplně na začátku, a doufáte, že sníte jen zlý sen a vše se zase brzy vrátí do starých kolejí. Pomalu Vám však začne docházet, že se to už nestane. 

Teď byste se nejraději úplně schovali před okolním světem. Jaká škoda, že nemáte krunýř jako želva nebo ulitu jako šnek! Nemáte totiž ani tu nejmenší chuť se s kýmkoli bavit. Nechce se Vám nic dělat. Nejraději byste usnuli a už se neprobudili.

To, co jsme nyní popsali, je celkem běžná reakce na to, když Vám někdo, koho máte rádi, sdělí, že už nehodlá ve Vašem vztahu pokračovat. Ale život jde dál! Přestaňte se litovat a začněte znovu! Zde je několik tipů, které Vám usnadní návrat do běžného života: 

Zachraňte své sebevědomí!
V prvé řadě si přestaňte vyčítat, že k rozchodu došlo. Snažte se zabránit tomu, aby fakt, že jste dostali kopačky (nebo byli donuceni k tomu, dát je své druhé polovičce) způsobil nevratnou ztrátu Vašeho sebevědomí. Dostat kopačky není žádná ostuda, ale celkem běžná součást lidského života! Jen si vzpomeňte, kolik známých celebrit a skvělých osobností dostalo kopačky! Zní to možná jako klišé, ale s každým koncem něco nového začíná. Své sebevědomí budete ještě potřebovat, až projdete obdobím smutku a začnete navazovat svou novou známost. Třeba to tentokrát bude ta pravá. 

Srovnejte si myšlenky
Urovnat si své vlastní myšlenky je velmi důležité. Čím dříve se Vám to podaří, tím lépe. Přijmete totiž nově vzniklou situaci jako fakt. Minulý vztah se pro Vás stane uzavřenou kapitolou. Dokud to neučiníte, budete se ke zkrachovalému vztahu ve svých myšlenkách vracet častěji, než je zdrávo. Někdo si dokáže srovnat své myšlenky sám, například během zdánlivě bezcílného bloumání po městě či lese, nebo při jízdě autem, druhý se potřebuje někomu svěřit. Vymluvit se ze svých pocitů. Pokud cítíte, že se s rozchodem sami nevyrovnáte, promluvte si s někým, kdo je Vám blízký a komu důvěřujete. 

Zaměstnejte se!
Určitě znáte text písničky, kde se zpívá o tom, že dělání všechny smutky zahání, a že dělání je lék. Ve volném čase tedy rozhodně neseďte s rukama složenýma v klíně a pusťte se do něčeho, co jste již dlouho přáli udělat, jenže na to nebyl čas, protože jste se věnovali své druhé polovičce. Uvidíte, že na chvíli zapomenete na svou bolest. To, co vytvoříte, Vám udělá radost a dodá novou chuť do života. 

Tip: Člověku často pomůže, když si uvědomí, že spousta lidí je na tom mnohem hůře, a pomůže jim. 

Do ničeho se nenuťte
Dělání sice smutek zahání, neměli byste se však zabrat do práce a úplně přitom zanevřít na veškeré partnerské vztahy. Než si srovnáte své myšlenky, do ničeho se nenuťte, nechoďte na party, nebo dokonce svatby, pokud se Vám nechce. Zajděte raději na kávu s někým milým, koho jste neviděli už léta, nebo si zasportujte s kamarády. Fyzická aktivita Vám také pomůže vyrovnat se stresovou situací. Až se na to budete cítit, vyrazte do společnosti a zkuste se bavit s ostatními! Nemusíte přeci hned navazovat další známost a nutit se do nového vztahu, když na něj ještě nejste připraveni. 

Doufáme, že Vám naše doporučení alespoň trochu pomohou, a přejeme Vám hodně štěstí v příštím partnerském vztahu!

Přečtěte si také:

Navštivte také: Diskuze pro ženy, Recepty z mletého masa

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.